Stijgende bouwkosten zetten VvE-reserves onder druk

Bron: Vereniging Eigen Huis

Meer dan de helft van de Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) heeft te weinig geld in hun reservefonds omdat de kosten voor onderhoud sterk zijn gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Matrixian.

De maandelijkse bijdrage voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) stijgt de afgelopen jaren sterk, blijkt uit het onderzoek van Matrixian, een data- en technologiebedrijf in de vastgoedsector. Appartementseigenaren betalen de bijdrage om onder andere het reservefonds te vullen. Sinds 2017 is de maandelijkse bijdrage met bijna een kwart gestegen. Maar ondanks deze toename blijft dat achter bij de gestegen bouwkosten, die sinds 2017 gemiddeld met de helft zijn toegenomen.

Oude prijzen

Elke VvE heeft een reservefonds waaruit zij kosten voor groot onderhoud betalen, bijvoorbeeld voor onderhoud aan het dak of aan leidingwerk. “VvE’s zijn wettelijk verplicht om te sparen voor groot onderhoud,” vertelt Steven Wayenberg, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “Het bedrag dat VvE’s jaarlijks moeten sparen is in een meerjarenonderhoudsplan (mjop) vastgesteld of is 0,5 % van de herbouwwaarde van het gebouw.” De herbouwwaarde is het geld dat nodig is om een gebouw opnieuw te bouwen. Door de gestegen bouwkosten is de herbouwwaarde gestegen. “Ook bedragen die opgenomen zijn in het mjop zijn vaak niet meer actueel door de gestegen bouwkosten.” vervolgt Wayenberg.

Financiële verdieping

Bijna de helft van de appartementskopers verdiept zich onvoldoende in de financiën van de VvE, waaronder de omvang van het reservefonds. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Achteraf gezien zou ruim de helft van de appartementskopers zich beter verdiepen in de hoogte van het reservefonds bij de aankoop van een appartement. Wayenberg: “Het is dus belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Wanneer er niet voldoende gespaard wordt in het reservefonds, kun je opeens met hoge onderhoudskosten te maken krijgen.”